
مدل سازی ساختمان با روش BIM فرآیند ساخت را به طور موثری بهبود می بخشد. بنابراین لازم است فعالیت های مجریان و پیمانکاران زیر مجموعه که 80 تا 100 درصد فعالیت های پروژه را در بر میگیرد ، در مدل BIM وجود داشته باشد. در این مقاله قصد داریم کاربرد مدلسازی ساختمان به روش BIM را در فاز های مختلف اجرای ساختمان بررسی کنیم . در این مقاله فرآیند ساختمان را به سه بخش زیر تقسیم کردیم و کاربرد مدلسازی ساختمان به روش بیم را در هر بخش تشریح کردیم:
- کاربرد بیم پیش از عملیات اجرا
- کاربرد بیم در حین عملیات اجرا
- کاربرد بیم در فاز بعد از عملیات اجرا
کاربرد مدل سازی ساختمان به روش BIM پیش از اجرا عملیات ساخت
هماهنگی یکی از عناصر اصلی مدل بیم ( BIM ) است. استفاده بهینه از مدل بیم در فاز پیش از عملیات اجرای ساختمان ، این است که طراحی انجام شده به صورتی مدل شود که مجریان و پیمانکاران جزء بتوانند در راستای طرح ایجاد شده اجرای ساختمان را پیش ببرند. این امر پایه و اساس ارتباط بین مجریان و تیم طراحی را شکل می دهد.
مدل بیم به خاطر اطلاعات جامع یک پارچه و مدل سه بعدی بصری خود می تواند شرایطی را محیا کند تا مدیر پروژه و کارشناسان شرکت پیمانکاری خواسته های خود را به صورت شفاف و واضح به پیمانکاران و مجریان انتقال دهند. در این صورت ساختمان اجرا شده با درصد بسیار بالایی مشابه مدل ایجاد شده می شود. این امر موجب می شود تا برآورد هزینه و زمان اجرای پروژه دقیق محاسبه شود. کاربرد دیگری که مدل بیم در این فاز دارد کشف تمامی برخورد ها و تداخلات و اصلاح آن است. در این صورت تمامی هزینه های سربار ناشی از اصلاح و همین طور زمان پرت به حداقل می رسد.

کاربرد بیم در حین اجرا عملیات ساخت
در فاز اجرایی ساختمان ، مدل بیم به عنوان یک بانک اطلاعاتی یکپارچه ساختمان برای کارشناسان پروژه ایفای نقش می کند ، در مرحله اجرا مدیر تیم اجرا به مدل بیم دسترسی دارد و از طریق آن وظایف را تقسیم می کند . بعد از انجام هر مرحله از فرآیند اجرای ساختمان در مدل اعمال می شود تا میزان پیشرفت کار مشخص شود . هنگامی که تیم پیمانکاری اطلاعات اجرایی خود را بر روی مدل اعمال می کند ، تیم کارشناسان پیمانکاری بین مدل bim و جداول فعالیت های پروژه همبستگی ایجاد می کند . در این صورت میزان پیشرفت کار به صورت دقیق و شفاف ارائه می شود. علاوه بر این مدل bim شرایطی را ایجاب می کند که بعد از هرگونه تغییری در هر بخش از طراحی ، تمامی برآورد هزینه برنامه زمانی کار و جدول فعالیت های اجرایی ساختمان به روز می شوند.
کاربرد بیم در فاز بعد از عملیات ساخت
اکثر مجریان و پیمانکاران جزء بعد از اتمام فاز عملیاتی اجرای ساختمان ، مسئولیت تعمیر و نگهداری ساختمان را نیز بر عهده می گیرند ، با مدلسازی ساختمان به روش bim مدیران بهره برداری از ساختمان ، کارفرما و متخصصین تعمیر و نگهداری می توانند از مدل bim ایجاد شده به عنوان یک بانک اطلاعاتی یکپارچه ساختمان در امورات تعمیر و نگهداری استفاده کنند. اطلاعات دقیق در رابطه با تجهیزات ، مدل و موقعیت دقیق جانمایی و… در مدل bim موجود است. علاوه بر این ، با وجود مدل بیم ، مدیر بهره برداری از ساختمان می تواند برنامه جامعی برای تعمیر و نگهداری ساختمان طراحی کند و خواسته های خود را به طور واضح به تیم تعمیر و نگهداری ساختمان انتقال دهد.
نتیجه: به طور کلی مدلسازی ساختمان با روش bim ، موجب ایجاد هماهنگی و یکپارچگی تمامی عملیات های اجرایی ساختمان می شوند. علاوه بر این مدلسازی ساختمان به روش bim باعث می شود تا پیش بینی های دقیق تری از برآورد هزینه و زمان اجرای پروژه انجام داد. هماهنگی و یکپارچگی در ساختمان باعث می شود که این امر افزایش میزان مزیت تجاری را افزایش دهد.