
مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM یک ارائه ی بصری سه بعدی است که اطلاعات طراحی ، نقشه های ساخت و اجرا را به همراه دارد و در اجرا اطلاعات فوق به صورت یکپارچه در دسترس قرار می گیرد. پیشرفت تکنولوژی سخت افزاری و ظهور موبایل های هوشمند و تبلت ها و همین طور ظهور داده های ابری باعث شده تا دسترس پذیری پیمانکاران و مجریان به اطلاعات ساختمان بیشتر باشد و این امر کارآمدی BIM را بیشتر می کند. در این مقاله به بررسی کاربرد های اصلی مدلسازی ساختمان با متد BIM می پردازیم و مزیت های مدل بیم را برای پیمانکاران و کارفرمایان تشریح می کنیم:
1. مدل بیم فرآیند ساخت را سازماندهی میکند. 2. مدل بیم موجودی زنده است. 3. مدل بیم منبعی برای تعمیر و نگه داری است.
مدل بیم فرآیند ساخت ساختمان را سازماندهی می کند.

طراحان و پیمانکاران از نرم افزار های BIM مانند رویت استفاده می کنند تا مدلی برای ساختمان ها ایجاد کنند ، اما بسیاری از پیمانکاران از بیم استفاده می کنند تا بتوانند زیر بنایی برای عملیات اجرای ساختمان داشته باشند.
(بیم بیشتر از نقشه و یک مدل است)
در حقیقت بیم ارزش خاصی را برای پیمانکاران ایجاد می کند. اگر پروژه اجرای ساختمان را مانند یک فرآیند پیچیده در نظر بگیریم ، مدل BIM ایجاد شده تمامی عملیات های اصلی این فرآیند را مانند یک بانک اطلاعاتی در بر میگیرد و ارتباط بین آن ها را مشخص می کند. هنگامی که پروژه به عنوان مرکز پروژه عملیات ساخت و اجرا در نظر گرفته می شود ، تمامی ارتباط ها بین فرآیند های ساختمانی تسهیل می شود و راندمان پروژه افزایش می یابد.
مدل بیم یک موجود زنده است.

پایه و اساس یک پروژه موفق دسترسی آسان به اطلاعات ، به اشتراک گذاری و مدیریت اطلاعات می باشد. استفاده از روش BIM در طراحی و اجرای ساختمان باعث می شود تا یک منبع اطلاعاتی قدرتمند ایجاد شود تا عملیات اجرای ساختمان تسهیل شود. پیمانکاران هنگامی که به منابع کافی اطلاعات طراحی و جزئیات اجرا به صورت سه بعدی دسترسی دارند ، راندمان بیشتری در اجرای قسمت های مختلف سازمان دارند. علاوه بر این در حین عملیات اجرای ساختمان ، پیمانکاران اطلاعات مربوط به ساخت و اجرا را می توانند در مدل وارد کنند و اگر سوالی از طرح مربوط داشته باشند و یا نیازی به تغییر در بخشی از پروژه داشته باشند می توانند از طریق مدل به طراح مربوطه اطلاع دهند و یا مستقیما تغییرات را انجام دهند تا طراح آن را مشاهده ، تایید و یا رد کند. وجود مدل BIM باعث می شود تا ارتباط مستقیمی بین مجریان ، پیمانکاران ، تیم طراحی ، مدیر پروژه و کارفرما وجود داشته باشد تا تصمیم های سریع گرفته شود و دوباره کاری ها به حداقل برسد. موارد فوق اثبات می کند که مدل بیم فراتر از یک مدل سه بعدی است و همانند یک موجود رانده در حال تغییر و تکامل است. مدل BIM به واسطه اطلاعاتی که در آن وجود دارد در فرآیند ساخت و اجرا ساختمان کاربرد زیادی دارد.
مدل بیم منبعی برای تعمیر و نگه داری است.
مدل ایجاد شده به روش BIM یک منبع کلیدی برای تمامی فاز های طراحی و عملیاتی یک پروژه ساختمانی است. مدل بیم علاوه بر تمامی کاربرد هایی که در مقاله اشاره شده، به عنوان منبعی برای کارفرما استفاده می شود که برای بهره برداری ، تعمیر و نگهداری مورد استفاده می گیرد. مدل BIM به عنوان کانون اطلاعاتی کارفرمایان و مدیر بهره برداری استفاده می شود. اطلاعاتی که در اجرا به مدل بیم اضافه می شود می تواند به عنوان منبعی برای بازسازی و یا گسترش ساختمان نیز مورد استفاده قرار گیرد . این امر به خصوص در تاسیسات برق و مکانیک کاربرد خود را نمایان می کند. با وجود مدل BIM موقعیت دقیق لوله ها ، شیر ها ، کانال های هوا ، سینی برق ها و … در دسترس است و این اطلاعات برای تعمیر و نگهداری بسیار مفید و حیاتی است.