مبانی چیلر تراکمی

چیلر آبی - چیلر تراکمی

 

مبانی چیلر تراکمی

 

چیلر از کلمه لاتین CHILL به معنای سرما گرفته شده است و لذا کار اصلی آن سرد کردن آب جاری درون اواپراتور می باشد. چیلر ها از لحاظ ساخت به چند نوع تقسیم می شوند، که عبارتند از چیلر های تراکمی و چیلر های جذبی

 

چیلر تراکمی چگونه کار می کند؟

 

چیلر تراکمی از چهار قسمت اصلی کمپرسور ، کندانسور ، اواپراتور و شیر انبساط تشکیل شده است که کنترل های مختلفی نیز به مدار آن افزوده شده است. چیلر تراکمی در دو نوع چیلر آبی و چیلر هوایی وجود دارند. در چیلر ها ایجاد سرما بر اساس تبخیر مایع مبرد درون اواپراتور صورت می گیرد و لذا مایع مبرد در اواپراتور به گاز تبدیل می شود. سپس گاز در اثر مکش وارد کمپرسور شده و متراکم می شود و در نتیجه دما و فشار آن بالا می رود و سپس وارد کندانسور شده و گرمای خود را به آب درون کندانسور و یا هوای جاری درون کویل کندانسور پس می دهد و به مایع تبدیل می شود. این مایع به طرف شیر انبساط حرکت کرده و در آنجا به طور ناگهانی دچار افت فشار می شود و سپس وارد اواپراتور شده و بدین ترتیب سیکل تبرید ادامه پیدا می کند و منجر به سرمایش ساختمان می شود.

چیلر هوایی - چیلر آبی

 استفاده از چیلر های دارای چند کمپرسور به دلایل زیر متداول تر است:

  1. زیاد بودن مراحل تغییر بار و کنترل دقیق تر درجه حرارت مایع ، مصرف انرژی کمتر و کمتر شدن شوک الکتریکی توسط چند کمپرسور میسر می شود.
  2. در چیلر های دارای چند کمپرسور به دلیل استفاده از چند مبرد ، این مکان وجود دارد که در هنگام سرویس و یا تعمیرات جزیی برخی از اجزای دستگاه نیز بتوان ظرفیت سرمایش را تا حدودی تامین کرد.
  3. یک وجه تمایز کمپرسور های رفت و برگشتی از سایر کمپرسور ها مشخصه ظرفیت بر حسب فشار آن است. تغییر مقدار گذر حجمی کمپرسور ، تاثیر ناچیزی بر افزایش فشار سیال توسط کمپرسور دارد و بنابراین یک چیلر رفت و برگشتی حتی در روز هایی که درجه حرارت هوای مرطوب بیشتر از مقادیر در نظر گرفته شده ، در شرایط طرح باشد ، نیز می توان ظرفیت سرمایش کامل را تولید کند.

برای کنترل چیلرهای تراکمی رفت و برگشتی روش های زیر وجود دارد :

  1. از مدار خارج کردن سیلندر های کمپرسور در هنگام تغییرات و یا در موقع تغییر بار
  2. روشن و خاموش کردن کمپرسور ها
  3. کنارگذر کردن گاز داغ HOT GAS BYPASS
  4. کنترل سرعت کمپرسور
  5. ترکیبی از چهار روش بالا

 

تجهیزات چیلر تراکمی

 

برای کنترل بهتر چیلر تجهیزات مختلفی بر روی آن نصب می شود که به شرح زیر است :

  • روی لوله ی مایع ار کندانسور به ترتیب شیر سرویس ، شیر تغذیه گاز به سیستم ، فیلتر درایر ، سلنوئید والو ، سایت گلاس و شیر انبساط
  • روی اواپراتور آنتی فریز و ترموستات نصب می شود و روی کمپرسور در قسمت مکش یا ورودی و قسمت خروجی فشار سنج نصب می شود.
  • از دیگر تجهیزات چیلر می توان به کنترل فشار روغن ، هیتر روغن ، شیر اطمینان ، اور لود کمپرسور ، تابلو برق و غیره اشاره نمود.

چیلر تراکمی

در ادامه به تشریح هر یک از تجهیزات فوق می پردازیم :

 

شیر سرویس

این شیر پس از کندانسور و در ابتدای لوله ی مایع قرار دارد و هنگامی که نیاز به بستن مدار مایع برای افداف مختلف نظیر تعمیر فیلتر درایر یا شیر مغناطیسی و یا جمع کردن مایع مبرد در کندانسور باشد ، می توان با بستن این شیر ، حرکت مایع مبرد را متوقف کرده و قطعه مورد نظر را تعمیر یا تعویض کرد. این شیر را با توجه به سایز لوله ی مربوطه اش انتخاب می کنند.

شیر تخلیه

 

از این شیر جهت تغذیه و شارژ مبرد به داخل سیستم چیلر استفاده می کنند و بدنه ی آن معمولا از جنس برنج چکش کاری شده است.

 

فیلتر درایر

 

در زمان ساخت چیلر یا راه اندازی ابتدایی آن ممکن است مقداری پلیسه براده و یا سایر آلودگی ها داخل سیستم وجود داشته باشد ، که این ضایعات توسط فیلتر متوقف شده و اجازه پیدا نمی کنند تا در داخل سیستم گردش کنند . این فیلتر از یک ورق مشبک فلزی نازک ساخته شده است. این ورق فلزی به شکل مخروط ناقص نورد شده و یک توری نازک برنجی روی آن کشیده شده و انتهای آن توسط یک بوش مسی بسته و لحیم می شود.

فیلتر در داخل مغزی خشک کن قرار می گیرد و مجموعه ی فیلتر درایر در سر راه مایع مبرد نصب می شود. درایر یا خشک کن در مسیر گاز مبرد قرار داده می شود تا رطوبت موجود در مبرد را جذب کند. این قطعه بیشتر در چیلر هایی که از مبرد R-22 استفاده می کنند به کار می رود.

عدم رطوبت در چیلر ها از اهمیت خاصی برخوردار است ، زیرا در صورتی که رطوبت در سیستم وجود داشته باشد ، در فشا های پایین تقطیر شده و به صورت مایع در می آید و سپس با گاز وارد کمپرسور شده و در نتیجه باعث از بین رفتن سوپاپ ها ، سیلندر و پیستون می شود. علاوه بر این باعث زنگ زدگی قطعات ، یخ زدگی در شیر انبساط و مسدود شدن مسیر جریان گاز می شود.

شیر سلنوئید

 

در مدار چیلر ، این شیر مغناطیسی را قبل از اواپراتور و سر راه مایع مبرد قرار می دهند. این شیر توسط برق مسیر مایع مبرد را باز و بسته می کند. زمانی که برق چیلر قطع شود ، شیر بسته شده و جریان ماده مبرد متوقف می گردد. همچنین در موقع خاموش کردن چیلر ، در مرحله ی اول برق این شیر قطع شده و عمل پمپ دان کردن خود به خود انجام می شود. شیر مغناطیسی شامل یک سیم پیچ می باشد که دو سر سیم آن به فاز و نول وصل می شود و با برقراری جریان الکتریکی یک حوزه ی مغناطیسی و در نتیجه خاصیت آهنربایی ایجاد می شود.

درون سوراخ سیم پیچ یک میله ی متصل به سوپاپ سوزنی یا دیافراگم ارتجاعی قرار دارد که در زمان مغناطیسی شدن به طرف بالا حرکت کرده و راه ورود مایع مبرد باز می شود و هنگامی که جریان الکتریکی قطع شود، سوپاپ سوزنی یا دیافراگم توسط نیروی یک فنر به جای اولیه اش باز می گردد و راه خروج گاز را مسدود می کند. البته بعضی از شیر های مغناطیسی برعکس عمل کرده و در حالت نرمال باز و در موقع مغناطیسی شدن بسته می شوند.

شیر مغناطیسی در انواع دو طرفه ، سه طرفه و چهار طرفه ساخته می شود که هر یک برای مصرف مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. از شیر های دو طرفه در چیلر ها و از شیر های چهار طرفه بیشتر در پمپ های حرارتی استفاده می شود.

 

سایت گلاس

 

جهت تشخیص مقدار ماده ی مبرد از یک شیشه گاز نما sight glass استفاده می کنند. چنانچه مقدار مایع مبرد کم باشد ، در مایع حباب هایی دیده می شود که با اضافه کردن گاز به سیستم این حباب ها از بین می روند. بعضی از سایت گلاس ها مجهز به رطوبت سنج می باشند ، که رطوبت داخل سیستم را با تغییر رنگ دادن نشان می دهند. جنس سایت گلاس ها غالبا از برنج است و توسط ساقه ی رزوه ای یا جوشی به لوله ی مربوطه متصل می شوند.

Sight Glass

بهینه سازی پروژه با BIM را تجربه کنید!

گروه مهندسین نوین طرح آماده ارائه خدمات تخصصی در زمینه مشاوره در اجرای تاسیسات ساختمان ، مدلسازی اطلاعات ساختمان و پیاده سازی BIM در پروژه ها می باشد. جهت اطلاع از خدمات قابل ارائه گروه مهندسین نوین طرح در این حوزه لطفا از صفحه معرفی خدمات مدلسازی اطلاعات ساختمان بازدید بفرمایید.

اشتراک گذاری:

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *